Ik ben niks zonder mijn agenda. Al mijn afspraken en werkzaamheden moeten daar staan. Ik zeg wel eens tegen mijn vriend: ‘Zet je het in de agenda? Anders kan ik niet komen’. Plannen is voor mij altijd al iets geweest waar ik ontzettend enthousiast van word. Het geeft mij overzicht, een rustig gevoel en ik werk harder en gestructureerder.

Ik heb een podcast gemaakt over hoe ik plan en welke programma’s ik gebruik. Die kun je hier beluisteren (of in je favoriete podcast app). Het is een beetje te veel om dat allemaal in deze mail te zetten ;). Maar ik wil je hier wel wat fijne tips meegeven die voor mij een groot verschil maken:

Boeken-tip!

Veel planning-trucs heb ik uit dit boek: GRIP van Rick Pastoor. Wil je gestructureerder werken? Houd je van plannen? En tools om dit allemaal te doen? Je gaat dit boek geweldig vinden.

Werkzaamheden in je agenda

Plan je werkzaamheden in je agenda. Op het moment dat je veel werk te doen hebt is het natuurlijk niet handig als je allemaal afspraken gaat plannen. Maar als je agenda leeg lijkt is dat vaak wel wat er gebeurt. Ik plan daarom direct wanneer ik een opdracht aangenomen heb in m’n agenda hoe veel uur per week ik aan die opdracht ga werken. Je kunt dit ook direct opdelen in taken. Welke taken ga je oppakken in die paar uur? Je hebt meteen een hele duidelijke planning voor jezelf én de klant!

Werk met doelen

Ik had voor mezelf jaardoelen opgesteld. Maar uit het boek GRIP leerde ik dat het goed is om doelen per kwartaal op te stellen. Op deze manier heb je veel meer overzicht. Een jaar duurt zo lang! Een kwartaal is goed te overzien en daarmee worden je doelen ook veel helderder.

Mijn doelen van Q1 zijn bijvoorbeeld:

  • Auto verkopen
  • Afspraak bij de Hypotheker
  • Elke week een podcast opnemen
  • Elke maand een tip mail sturen

Dit lijken redelijk kleine doelen. Maar ze hebben een grote impact voor mijn privé-leven en mijn bedrijf. Ze zijn spannend (elke week is best een commitment, mijn auto verkopen doet ook best een beetje pijn, naar de Hypotheker gaan is een grote stap!). Toch zijn ze ontzettend goed haalbaar en streven ze naar iets groters wat in de toekomst ligt.

Ik kan nog uren doorgaan over plannen en structuur aanbrengen, maar laat het voor nu hierbij. Ik hoop dat je meteen zin krijgt om aan de slag te gaan met een goede planning en mooie doelen.

 

Het artikel dat je gelezen hebt komt uit een mail die verstuurd is aan degene die op mijn maillijst staan. Wil je ook maandelijks tips van mij ontvangen?