Zoals het woordenboek zegt is creativiteit een talent om nieuwe dingen te verzinnen. Sommige mensen hebben dit talent in vele maten. Zij verzinnen om de haverklap nieuwe ideeën. Anderen vinden het moeilijk om zelfs één idee te bedenken. Waar komt dit door? En wat is creativiteit nou echt?

Creativiteit is een combinatie van waarnemen, denken en doen. Je neemt een nieuwe trend waar, je bedenkt wat jouw doelgroep zal hebben aan deze nieuwe trend en je doet er vervolgens iets mee. Op deze manier heb je een idee in de markt gezet op een creatieve manier. Creativiteit is dus eigenlijk inspelen op de markt, inspelen op de behoeften van jouw doelgroep en logisch nadenken waarom men jouw idee zal gaan gebruiken.

Nieuwe kansen

Je kunt dus zeggen dat mensen die elke keer nieuwe kansen zien, ondernemers die goed zijn in het bereiken van hun doelgroep op een eigen manier, creatief zijn. Toch zijn er ook mensen waarbij de creativiteit blijft steken bij een idee. Ze hebben de beste ideeën, wanneer ze het aan anderen vertellen wordt iedereen enthousiast. Echter worden deze ideeën nooit tot uiting gebracht. Op het moment dat een idee een idee blijft zal je nooit de markt kunnen veroveren. Creativiteit draait dus echt om de drie pijlers: waarnemen, denken én doen.

De verschillen

Creatieveling krijgen een idee, bedenken dat dit goed in de markt gaat passen en voeren het daarna uit. Ze onderzoeken natuurlijk wel of het past in de markt of bij de doelgroep, maar hebben verder niet heel veel bevestiging nodig. Het is een gevoel dat zegt dat het klopt.

Ook zijn er mensen die een gebruiksaanwijzing nodig hebben. Dit zijn de mensen die vragen ‘waarom doen we het op deze manier?’. Zij hebben niet van nature een gevoel bij creatieve oplossingen. Zij zijn meer de praktische denkers. Ze kunnen creatieveling dan ook wel vervelend vinden.

Karakter

Creatieve mensen hebben vaak een sterk gevoel dat ze gelijk hebben. Ik geef toe dat ik mijzelf daar ook erg in herken. Als zij echt een goed idee hebben, onderzocht hebben dat het gaat werken en dan toekomen aan het uitvoeren van het idee, is het misschien wel het vervelendst als mensen je tegenwerken. Als een praktische denker aan je vraagt ‘maar heb je hier en hier wel eens aan gedacht?’. Een creatieve geest wil het liefst dat iedereen meewerkt en positief is over het idee. Ze denken vaak niet in moeilijkheden, maar in mogelijkheden.

Een creatieveling komt de moeilijkheden vanzelf tegen tijdens het uitwerken, maar denkt daar van tevoren niet aan. Terwijl een praktische denker juist alle moeilijkheden en mogelijkheden naast elkaar legt om te kijken of het wel echt een goed idee is.

Creativiteit is dus in mijn optiek een gevoel. Een gevoel bij een idee waardoor het uitgewerkt moet worden. Het waarnemen, denken en doen. Dit is in vele gevallen een positieve eigenschap, maar kan ook drammerig overkomen op mensen. Ben jij een creatieve geest? Hoe kijk jij aan tegen creativiteit? Vind je het een verrijking of af en toe toch ook lastig om mee om te gaan?