Sketchnotes maken is al langere tijd een hobby van me. Ik kwam er mee in aanraking doordat ik het vak Ontwerpgeschiedenis heb gegeven bij Communication and Multimedia design. Studenten krijgen hierbij hoorcolleges waar zij sketchnotes bij maken. Dit wordt een heel tof boekje wat ze mogen gebruiken bij het mondeling.

Wat is het?

Sketchnotes is een fijne en leukere (vind ik) manier om aantekeningen te maken. Doordat je er kleine afbeeldingen bij maakt en de zinnen to the point opschrijft kun je snel zien waar de lezing/webinar/podcast/boek over ging. En bijkomend voordeel: je onthoudt het op die manier ook beter.

Sinds ik zo’n drie jaar geleden begon met sketchnotes maken doe ik het bij elke lezing die ik volg. Ik doe dit altijd voor mezelf. Het is gewoon leuk, het is ontspanning voor mij, ik onthoud het beter én ik vind het leuk om achteraf naar te kijken. Af en toe deel ik eens iets, maar nooit met veel mensen.

Ik deelde het nu wel

Ik ben lid van het membership van Rick Pastoor. Rick gaf voor zijn members een webinar over thuiswerken. Op het eind gaf hij een fijne tip: “door je werk sneller te delen krijg je meer energie, haal je meer voldoening uit je werk en krijg je sneller feedback”. Na afloop van dit webinar dacht ik; ‘hoe leuk is het eigenlijk om mijn sketchnotes nu met de groep te delen?’ Dus dat deed ik. Met een bonkend hart (ik vond het spannend!) plaatste ik de afbeelding in de Telegram-groep en kreeg al snel heel veel leuke reacties. Jup, die energie waar Rick het over had kreeg ik hier zeker van!

De volgende dag ontving ik een berichtje van Rick, of ik de volgende webinar weer wilde sketchnoten. Daarbij schreef hij: ‘tegen betaling natuurlijk’. Zo ‘natuurlijk’ was dat voor mij niet, maar YES ik wil dit zeker doen!

Er schoot door mijn hoofd: ‘wow, dit is één van de tofste opdrachten ooit!’. Later heb ik daar nog eens wat beter over nagedacht. Ik denk dat het zo voelt omdat sketchnotes maken zo voelt als ‘iets leuks doen’, ‘een hobby’ dat ik nooit heb bedacht om daar geld mee te kunnen verdienen. Natuurlijk weet ik dat mensen dat doen als betaalde klussen, maar IK toch niet?!

Delen dus!

Zo kan het dus gaan. Deel je werk! Deel je hobby! Deel waar je blij van wordt! Het kan dus zo maar zijn dat er iets op je pad komt waardoor je er meer mee kunt doen, ook als je dat zelf nooit bedacht had. En al is het maar één keer, het geeft best een kick kan ik je vertellen 😉

Oh! En hieronder de sketchnotes die ik heb gemaakt voor de ‘Werken met AD(H)D’-sessie van Rick 🙂