Je hebt een weggever en wil mensen daarna jouw nieuwsbrief sturen. Maar hoe maak je dit AVG-proof in ActiveCampaign? Dit zal ik je stap voor stap uitleggen door middel van screenshots.

Afb 1. Formulier aanmaken

Je maakt een formulier aan in ActiveCampaign (afb 1), gewoon zoals je gewend bent. Hier gaan we iets aan toevoegen. Onderin bij ‘mijn velden’ zie je “voeg een aangepast veld toe”. Hier klik je op.

Afb 2. Check box

Selecteer een veldtype (afb 2) en kies hierbij voor de check box(en).

Afb 3. Veldopties aanpassen

Pas de veldopties aan (afb 3) zoals jij het wilt hebben. Zorg ervoor dat je een optie neerzet die mensen aan kunnen vinken. In mijn geval is dat dus “Dat wil ik!”.

Zet dit aangepaste veld nu in je formulier (afb 4). Je ziet nu dus dat de gebruiker zijn/haar naam, e-mailadres en het vinkje of hij/zij de nieuwsbrief (maar dan leuker verwoord natuurlijk) wil ontvangen kan invullen.

Pas het formulier qua teksten aan zoals jij het graag ziet, hierna kun je hem opslaan en ben je klaar in het scherm bij het formulier.

Afb 4. Formulier
Afb 5. Automatisering aanmaken

We gaan door naar de automatisering. Ga links in het menu naar jouw automatiseringen en maak hier een nieuwe aan. Kies voor “begin vanaf het begin” (afb 5).

Afb 6. Starttrigger toevoegen

Hierna wordt er direct gevraagd naar een starttrigger. Je voegt de starttrigger ‘een formulier invult’ (afb 6) toe. Dit is de starttrigger die nodig is om mensen die het formulier hebben ingevuld te filteren op dat zij het vinkje wel of niet hebben ingevuld.

Afb 7. Opties voor een actie

Dit scherm (afb 7) wordt direct weergegeven als je voor de starttrigger ‘een formulier invult’ kiest. Hier is het belangrijk om goed op te letten wat je invult. Het formulier dat je aan hebt gemaakt moet hier gekozen worden (die van mij heet ‘Freebee’). Ik zet de runs op meerdere keren; het kan zo zijn dat iemand twee keer jouw freebee downloadt en de eerste keer het vinkje niet aanvinkt en de tweede keer wel. Deze persoon wil je dan natuurlijk niet missen.

Vink daarna ‘segmenteer de contactpersonen die deze automatisering invoeren’ aan. Hier kies je voor ‘keuze mogelijkheden’ > ‘aangepaste contactvelden’. En dan voor hoe je het contactveld hebt genoemd. Die van mij heet dus ‘Wil je hierna meer tips van mij ontvangen?’. Bij de tweede ‘is’ en daarna ‘Dat wil ik’. Dus wat er nu staat is: als men aanvinkt ‘Dat wil ik’ dan moet er iets gebeuren. Voeg deze start nu toe. Wat er precies moet gebeuren gaan we nu bepalen.

Afb 8. Actie toevoegen

De actie die toegevoegd moet worden is dat mensen op jouw ‘nieuwsbrief lijst’ komen. Dus dit gaan we nu toevoegen. Kies (afb 8) voor ‘inschrijven op een andere lijst’. Kies daarbij voor de lijst die jij gebruikt voor je nieuwsbrief. Daarna is jouw weggever AVG-proof!

Afb 9. Eindresultaat

Zoals je ziet worden nu; als men zich inschrijft voor jouw weggever én het vinkje aanzet om ook jouw nieuwsbrief te willen ontvangen, de mensen direct op jouw lijst gezet waar jouw nieuwsbrief naartoe wordt verzonden.