Als je mij volgt op Instagram kun je er bijna niet omheen; ik ben fan van Formule 1. Ik vind het heerlijk als er een race is in het weekend en dat ik zaterdag de kwalificatie kan kijken en zondag de voorbeschouwing, de race zelf en de nabeschouwing. Ik kijk F1 ter ontspanning (al is het vaak erg spannend hoor!) maar het doet ook iets met mij als ondernemer.

Ik heb mega respect voor de teams die daar staan. De rijders zie je natuurlijk altijd op de voorgrond. Zij moeten het resultaat neerzetten, maar het is echt een teamsport. Ik vind het mooi dat de coureurs dat altijd zeggen als ze geïnterviewd worden. Maar die coureurs moeten het doen op zondag. Zij moeten er voor zorgen dat het team punten krijgt. Dan ligt er een druk op je schouders hoor!

Ondernemen

Bij een ondernemer is dit ook zo. Ik heb bijvoorbeeld Leonie die mij helpt met toffe visuals en social posts. Ik vind het super fijn dat zij zaken uit handen neemt en dat ik haar dingen kan vragen. Maar in the end sta ik op de voorgrond. Ik moet de ‘punten’ halen voor mijn bedrijf. Als ik stilval zijn er geen punten. Als ik mijn dag niet heb zijn er geen punten. Ik ben me daar heel bewust van en zie het ook daadwerkelijk in mijn cijfers.

Het maakt niet uit hoe groot jouw bedrijf is. Ik denk dat we allemaal heel bewust moeten zijn van het feit dat wij het zelf in handen hebben. Natuurlijk zijn er wel eens factoren waar je zelf niet aan kunt doen. Om weer even terug te gaan naar F1, als de motor van een rijder het begeeft kan hij daar in veel gevallen zelf niet veel aan doen. Toch is het dan de manier hoe je er mee omgaat wel iets waar je wat aan kan doen.

Bottas

Ik ben fan van Valtteri Bottas. Ik vind dat hij een perfect voorbeeld is van hoe je met druk en ‘tegenslagen’ om gaat. Even voor de niet F1 kijkers; Bottas rijdt bij Mercedes. Hij zit in het team met Lewis Hamilton die vijfvoudig wereldkampioen is. Bottas won vorig seizoen niet zoveel, in totaal heeft hij 247 punten behaald. Op dit moment staat Bottas op 221 punten en dat is halverwege het seizoen.

Bottas heeft tussen het seizoen van 2018 en 2019 aan zijn persoonlijke ontwikkeling gewerkt. Commentatoren zeggen als grap: ‘Hij is gaan vissen en heeft zijn baard laten staan en toen opeens lukte het hem wel’. Maar ik vind het zo stoer dat hij zegt dat hij aan de slag is gegaan. Er moest bij hem iets gebeuren, een knop om. Wat hij voor zichzelf ook op moest lossen, hij is mega sterk terug gekomen. Ik houd ervan om dit te zien. Dus Bottas: ‘Ik hoop dat je wint (naja tweede wordt dan, laat Max even voor ;))’.

De manier waarop

Het is dus de manier waarop Bottas met zijn ‘tegenslagen’ om gegaan is. Na het seizoen van 2018 dacht hij waarschijnlijk ‘zo wil ik het niet nog een seizoen’ en hij deed er iets aan! Ik geloof er heel erg in dat als je hulp zoekt, op wat voor manier dan ook, dat je verder gaat komen. Ja, je moet het nog steeds zelf doen maar je hebt wel de vaardigheden, kennis en mindset waar je op terug kan vallen.

Ik kan deze coach voor jou zijn op het gebied van online ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld zelf aan de slag gaan met het online programma Start jouw online business of we gaan echt samen aan de slag en nemen jouw online bedrijf volledig onder de loep zodat jij volgend seizoen net zo van start kan gaan als Valtteri Bottas. 😉