Dit boek resoneerde heel fijn bij mij. Soms heb je dat hè, dan zie je het ergens en denk je ‘lijkt me wel interessant’, dan ga je het lezen en denk je ‘OMG JA! Dit is wat ik nu nodig heb’.

Wonen in een hotel

Dennis streeft ernaar om je huis het gevoel van een hotel te geven. In een hotel heb je weinig spullen, maar je voelt je helemaal ontspannen en alles (in goede hotels dan) voelt luxe aan. Dit gevoel wil je ook in je huis hebben. Hij schrijft ook dat je huis niet gezellig hoeft te zijn, maar een rustpunt moet zijn. Je komt thuis na een lange dag en dan wil je rust ervaren. Als je gezelligheid wilt ga je wel naar een restaurant of een café.

Eerder gelezen

Dit boek voelt voor mij als een kruising tussen: Verlangen naar minder, Happy Money en GRIP. In verlangen naar minder gaat het echt over ontspullen, Happy Money gaat over jouw geld minset en GRIP gaat over productief werken. Dit komt voor mij grotendeels samen in dit boek. Ik vind het mooi dat Dennis niet geheel ingaat om het ontspullen, maar dit doortrekt naar bijvoorbeeld je mailbox. Dennis zit veel meer op een stukje energie. Alles wat je om je heen hebt staan, ook al zie je het niet, kost je energie. Zo ook bijvoorbeeld met je mailbox. Alle nieuwsbrieven die je binnen krijgt kosten je onbewust energie. Deze energie zou je zoveel beter in andere dingen kunnen stoppen. Het is zo zonde dat we energie verspillen aan spullen en dingen waar we helemaal niet blij van worden!

Minimalistisch leven

Ik ben al een tijdje bezig met minimalistisch leven. Waar ik het afgelopen jaar veel mee bezig ben geweest:

 • Ik koop geen onnodige spullen meer. Vooral geen goedkope onnodige spullen voor in huis of bijvoorbeeld notitieboekjes.
 • Alle spullen en kleding die ik niet nodig heb, of niet meer fijn of leuk vond, heb ik weggedaan (weggegeven/weggegooid/verkocht/naar kringloop gebracht) geïnspireerd door het boek van Marie Kondo.
 • Ik let op het gebruik van plastic door: altijd een tasje mee te nemen, eigen bakjes en bestek mee te nemen als ik weet dat ik dat nodig ga hebben en te recyclen waar dat kan.
 • Ik heb een Kobo ereader gekocht zodat ik geen fysieke boeken meer hoef te kopen. En alle boeken waar ik niet blij van word verkocht of weggegeven. Ik heb nu nog zo’n 10 fysieke boeken in huis.
 • Ook heb ik een iPad met Apple Pencil gekocht waardoor ik geen notitieboekjes meer gebruik. Ik maak dus al mijn aantekeningen op mijn iPad. Word ik ontzettend blij van! Ik vind aantekeningen maken leuker en vind het zo fijn dat ik heel veel boekjes bij de hand heb.

Toch heb ik ook nog hele mooie inzichten uit dit boek gehaald, maar vooral heeft dit boek me in laten zien dat ik op de goede weg ben. Je hoeft niet zo min mogelijk spullen te hebben, maar vooral spullen die je een positieve energie geven.

Mijn inzichten

De inzichten die ik heb gekregen na het lezen van dit boek:

 • Ik kijk sinds ik dit boek heb gelezen echt naar de dingen waar ik blij van word en niet zozeer naar ‘ik moet zo min mogelijk spullen hebben’. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn ondergoed (ga ik dit echt vertellen? Ja, ik doe het echt) eens goed uitgezocht. Weggegooid wat niet lekker zit, en ik dus altijd al aan de kant leg. En alleen mijn fijne sets gekocht waar ik elke ochtend als ik voor mijn lade sta blij van word. Ik hoef niet meer te graaien voor ik iets fijns heb gevonden!
 • Ik vind het inzicht dat je huis rust uit moet stralen heel erg fijn. In september ga ik (met mijn vriend samen) verhuizen, en dit ga ik zeker meenemen. Een concreet voorbeeld: hang één mooi groot schilderij of foto aan de muur in plaats van heel veel kleine. Dit brengt rust en ziet er luxe uit.
 • Je hoeft geen onwijs groot huis te hebben, het gaat erom hoe je met de ruimtes om gaat. Dit neem ik ook mee in mijn gedachten met de verhuizing. Nu verhuizen wij van een klein appartement naar een eengezinswoning, dus wij hebben sowieso niet veel spullen. Maar ik ga hier wel heel erg op letten. Wat wil ik dat een kamer voor ons doet? Welk gevoel wil je hebben? Wat moet het uitstralen en wat past daar dan bij?
 • Opruimen hoort ook bij een minimalistisch leven. Je hebt wel eens van die dagen dat je de afwas even lekker laat staan, ‘komt morgen wel’. Of de was een week in de wasmand laat zitten. Dat kost allemaal energie. Elke keer dat je er langsloopt denk je ‘oja, moet ik nog doen’. Ik ga dit vaker direct doen. Was droog? Ik vouw het op en leg het in de kast. Het lijkt zoiets kleins, maar denk dat het een groot effect zal hebben.
 • Beter heel blij zijn met iets duurders dan net niet blij zijn met iets dat goedkoop was. Ik heb dit ook met mijn iPad. Het was best even een investering om te doen. En ik deed het vooral om mijn notitieboekjes te vervangen. Ik had er honderden notitieboekjes van kunnen kopen, maar vind het de investering ontzettend waard! De iPad geeft me een gevoel van luxe, ik vind het elke keer dat ik hem erbij pak tof en leuk om ermee aan de slag te gaan. Dat beschrijft Dennis ook zijn boek; koop liever een dure fiets waar je onwijs blij mee bent dan een elk jaar een goedkoop barrel.

Voor mij zijn het vooral inzichten die ik meeneem in en rond het huis. Inzichten voor de verhuizing, spullen die we gaan kopen voor het nieuwe huis en ook hoe ik nu met mijn huis omga; zoals het sneller opruimen. Ik word hier erg blij van en raad het boek je dus erg aan. Of had je dat al door? 😉

Fijn aan dit boek

 • Te lezen met KOBO plus en te luisteren in Storytel
 • Het is heel dun; je hebt het binnen 2 uur uit
 • Lekker vlot geschreven